Dominio De Atauta holder til i Ribera Del Duero og produserer rødvin basert på Tinto Fino (Tempranillo)


Hele 1000 meter over havet ligger vingården Atauta i en landsby i Soria, er en unik dal og en ekte etnografisk og ønologisk perle. På denne unike plasseringen henger bokstavelig talt Bodegas Dominio de Atauta, som har alle særegenheter til Tempranillodruene. Disse druene dyrkes på pre-phylloxera vinstokker som er over 100 år gamle. Bodegas Dominio de Atauta er inspirert av tradisjonen i en dal med over fem århundre år med vinproduksjon under ekstreme forhold, som følge av høyde og et klima med lite nedbør og store temperatursvingninger. På dette grunnlaget har filosofien hos Bodegas Dominio de Atauta siden oppstarten vært å pleie druene gjennom hele syklusen og skånsomt behandle druene ved høsting. De siste årene har det menneskelige aspektet og terroirens unike forhold, har vinene til Dominio de Atauta blitt noen av de mest kjente vinene dyrket i Ribera del Duero .Alle vinene av Bodegas Dominio de Atauta er skapt med det formål å uttrykke karakteren til den ekte ønologiske perlen som Atauta -dalen er. Denne lille dalen ligger i begynnelsen av D. O. Ribera del Duero, 50 km fra elven Duero i provinsen Soria, rundt 1000 meter over havet.
Denne dalen er veldig erodert, og selv om den er liten (4 km lang og 1 km bred), har den et bredt spenn av jordsmonn når det gjelder sammensetning og dybde, som avhengig av om den ligger i en dal , skråning eller myr. Det vanligste jordsmonnet er den kalkrike bergarten som  og som gir druene dens mineralkvaliteter, samtidig som de hindrer røttene i å nå dypere lag.
Dalenes høyde er et av de mest karakteristiske elementene, da den blant annet hjelper druen til å modnes på en langsommere, mer harmonisk og balansert måte. På den annen side bidrar vinden som stadig beveger seg gjennom dalen fra vest til at disse vinstokkene utsettes for lav luftfuktighet og dermed unngår sykdommer.
Disse dalens orografiske forhold, sammen med områdets klimaforhold -lavt nedbør, lave gjennomsnittstemperaturer og store temperatursvingninger mellom dag og natt i modningstiden -er ideelle faktorer for dyrking av vinstokker og modning av druene.


Vinmarkene sameksisterer i et miljø med eiketrær, aromatiske urter -timian og rosmarin-, grønnsakshager, sopp og en dyrefauna med hare, rapphøns, rådyr og villsvin. Gribb og ørn er også et vanlig syn i et økosystem som senere blir en del av vinen fra samspillet mellom alle dets elementer.
Den dominerende sorten er Tinto Fino, også kjent som Tempranillo, den mest kjente vindruen i Ribera del Duero. Dominio de Atauta forvalter over 500 vinmarker i dalen, der bare miljøvennlige og økologiske produkter brukes til vinproduksjon og hvor arbeidet utføres med de mest bærekraftige metodene som er tilgjengelige.
Alt arbeidet i vingårdene utføres manuelt, ettersom ingen maskiner brukes i de smale vinmarkene (1,7 × 1,7). Behandlingen av jordsmonnet er helt naturlig, der det bare brukes dyre- og plantekompost.


APERITIF SIN VURDERING AV VINENEN FRA

BODEGAS DOMINIO DE ATAUTA


DOMINIO DE ATAUTA 2016 - 90 POENG

"GODT KJØP" - SE APERITIF VURDERING (LINK)


PARADA DE ATAUTA 2016 - 89 POENG 

"MEGET GODT KJØP" - SE APERITIF VURDERING (LINK)


VIRIDIANA 2018 - 87 POENG 

"MEGET GODT KJØP" - SE APERITIF VURDERING (LINK)